fbpx

כיצד לנהל נכון את משק הבית?

בעידן המודרני, כאשר כמות ההוצאות הולכות וגדלות, הופך ניהול משק הבית לנושא מורכב המחייב להקדיש לכך תשומת לב רבה. לשם כך אין צורך להיות רואה חשבון מוסמך אלא להבין כי משק הבית הוא למעשה יחידה עסקית קטנה אשר הסוד לניהול טמון בשליטה על ההוצאות ומעקב אחר חריגות או תשלומים כפולים. רבים אינם מודעים כלל מה ההוצאה החודשית שלהם והאם אתם משלמים תשלומים כפולים לספקים שונים דוגמת ביטוח, תקשורת ואפילו מים או חשמל. לכן, הקפדה על מספר כללים תאפשר לכם ליהנות משקט נפשי, אפשרות חסכון לעתיד או להוצאות בלתי צפויות וניצול נכון של הכסף לטובת חופשה בחו"ל, רכישת רכב חדש, שיפוצים בבית ועוד.
קיבצנו עבורכם מספר כללים לניהול נכון של משק הבית:

הכנסות מול הוצאות

תחילת ניהול נכון היא בבדיקה פשוטה יחסית ולבדוק את סך ההכנסות מול סך ההוצאות. את ההוצאות חשוב לחלק להוצאות קבועות (כמו משכנתא, שכר לימוד, החזר הלוואות, חסכונות, תשלומי חשמל, מים ארנונה, ועד בית וכדומה) והוצאות משתנות כמו מתנות, חופשות, תיקונים שונים (מוסך, הזמנת טכנאי) וכדומה. הפער בין ההכנסות להוצאות שלכם יהיה נקודת פתיחה טובה לתכנון וניהול משק הבית ולדעת מה מצבכם.

בניית סדר עדיפויות

את חלק ההוצאות הקבועות, לא ניתן לשנות (למרות שבהמשך המאמר נתייחס לבדיקת החשבונות וההוצאות הקבועות) אך חשוב לבנות בהוצאות המשתנות סדר עדיפויות ולהחליט יחד מה חשוב יותר, ביגוד או חוגים לילדים? האם אפשר לצאת השנה לחופשה משפחתית? האם זה הזמן לשפץ את הבית? מומלץ לערוך רשימה של סדרי עדיפויות ולהתייחס אליה בתקציב החודשי. חשוב גם לקחת בחשבון כי קיימות הוצאות בלתי מתוכננות שיש להתכונן. פנצ'ר בגלגל, סתימה בצנרת, תרופה יקרה לבעיה חולפת, כל אלה יכולים להופיע במפתיע. בחישוב פשוט, כ – 20 אחוז מהמשכורת הולכים על הוצאות בלתי מתוכננות. כמו כן, מומלץ תמיד להפנות חלק מהכסף לחיסכון בדיוק עבור אירועים כאלו, לכל מקרה שלא יהיה.

תוכנית קיצוצים

טבלת ההוצאות מול ההכנסות מעניקה תמונה מדויקת של מצב משק הבית והאם אתם נמצאים במצב גרעוני, כלומר, ההוצאות גבוהות מההכנסות. אם זה המצב, הגיע הזמן לחפש היכן ניתן לצמצם בהוצאות, למשל באמצעות השוואת מחירים וקניית מצרכים ברתות המזון הזולות יותר, בדיקת תוכניות הסלולר והתקשורת שאתם ויתר בני המשפחה נמצאים, התמקחות על העמלות מול הבנק וכמובן בסעיף בו רמת השליטה הגבוהה ביותר דוגמת נופשים, ארוחות במסעדות או שדרוגי הטכנולוגיה.
גם בהתנהלות היום-יומית ניתן לחסוך לא מעט למשל בצמצום הוצאות החשמל והמים או רכישת מותרות דוגמת ממתקים, סיגריות ומזון מהיר. כמובן שכאן נדרש גם שיתוף הפעולה של הילדים וכדאי מאוד לראות בהם שותפים לתהליך. תתפלאו לראות עד כמה הילדים יכולים להיות שותפים טובים ואפילו יצירתיים במתן פתרונות לחסכון כאשר מעניקים להם אחריות ותחושת שיתוף.

התנהלות פיננסית

התנהלות פיננסית נבונה מול הבנק וחברות האשראי, היא קריטית להצלחת ניהול משק הבית. רצוי מאוד לפשט את ניהול החשבון באמצעות איחוד כל החשבונות לחשבון בנק אחד ולצמצם את מספר כרטיסי האשראי עד כמה שניתן. כיום, ברשתות שונות מציעים מבצעים מפתים להצטרפות למועדון חברים הכולל גם כרטיס אשראי חוץ-בנקאי. מומלץ לא להתפתות לקבל אשראי נוסף למרות כל ה"הטבות" המוצעות אשר עלולה לסבך את המעקב אחר ההוצאות ולתת תחושת שפע שאין לה אחיזה. כדאי להימנע עד כמה שניתן מחלוקה לתשלומים אשר מובילים לאיבוד שליטה על ניהול התקציב ובצעו זאת רק למקרים שאין ברירה כמו הוצאות גבוהות במיוחד ולא בהוצאות שוטפות כמו קנייה בסופרמרקט. לבסוף, נהלו מעקב אחר העמלות הכרוכות בניהול החשבון וניתן להוריד זאת באמצעות פגישה עם הבנקאי בסניף שלכם.

מעקב ושליטה בהוצאות

ולבסוף, כפי שכבר נאמר, שליטה ומעקב קבוע הם הסוד לניהול נכון. גם לאחר שהרגשתם שהחשבון מתחיל להתאזן, חשוב להמשיך במעקב שוטף וקבוע. כדאי לקבוע זמן בשבוע בו אתם "יושבים" על החשבונות ומוודאים כי כל החשבונות שולמו, לא קיימים חריגות באשראי ואתם מסיימים את החודש מאוזנים. לשם כך מומלץ מאד להשתמש במערכת Eco-Bill אשר יכולה לסייע לכם בניהול נכון ופשוט של משק הבית.
בהצלחה.

מאמרים נוספים